Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis heeft deze week zijn 15.000e hartoperatie uitgevoerd, een bijzondere mijlpaal sinds de oprichting in 2004.
Waar ruim 20 jaar geleden vooral bypassoperaties en klepvervangingen werden uitgevoerd, doen de hartchirurgen nu ook veel andere en complexere operaties. Denk aan het repareren en vervangen van hartkleppen, operaties aan de volledige lichaamsslagader en behandelingen van hartritmestoornissen. De meeste operaties zijn verricht door een klein, toegewijd team hartchirurgen. Zij voeren elke operatie zelf uit, in nauwe samenwerking met het operatieteam, andere specialisten zoals anesthesiologen, intensivisten, cardiologen, perfusionisten, en verpleegkundigen.
De hartchirurgen van het Hartcentrum maken steeds vaker gebruik van minimaal invasieve technieken. In plaats van een grote borstkasopening zijn dan slechts een paar kleine sneetjes nodig. Dat is minder belastend voor de patiënt, verkort de hersteltijd en leidt vaak tot betere resultaten. Door deze ontwikkelingen kunnen tegenwoordig ook oudere patiënten en patiënten met complexe aandoeningen eenvoudiger worden geopereerd. De nieuwe technieken dragen bij aan een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.
Wetenschappelijk onderzoek
Het team van het Hartcentrum behandelt niet alleen patiënten, maar doet ook wetenschappelijk onderzoek en opleidingen. Het centrum heeft twee specialismen: cardiologie en cardiochirurgie. Onder het specialisme cardiochirurgie vallen behandelingen zoals bypass-, hartkleppen-, aorta- en hartritmechirurgie.